Venäläinen musiikki eilen ja tänään

Venäjän kulttuuria käsittelevä osio päättyy musiikkiin. Aiheesta voisi kirjoittaa hyvin pitkään, mutta käymme tämän aiheen läpi vain lyhyesti. Venäläisestä musiikista voisi puhua monesta eri näkökulmasta: venäläinen klassillinen musiikki on maailmankuulua, myös populaarimusiikin saralla Venäjältä on tullut paljon tuotantoa. Kuitenkin vain harva venäläinen artisti on kuuluisa ympäri maailmaa.

Klassisen musiikin saralla tunnettuja venäläisiä säveltäjiä ovat muun muassa Pjotr Tsaikovski ja Rimsky-Korsakov. Tsaikovskia pidetään yhtenä romantiikan ajan merkittävimpänä säveltäjänä. Hänen kuuluisimmat teoksensa ovat Joutsenlampi, Prinsessa Ruusunen ja Pähkijänsärkijä. Tsaikovskin musiikisssa sanotaan yhdistyvän mestarillisuus, tunteellisuus ja dramaattisuus.

Suomessakin erittäin tunnettu venäläinen kapellimestari on Marinsky-teatterin Valery Gergiev.

Venäläisestä pop-musiikista Suomessa varsin tuttuja nimiä ovat Tatu ja Dima Bilan. Monelle tuttu nimi on myös rock-yhtye DDT. Yksi Venäjän suosituimmista artisteista, Zemfira, osoitti tukeaan Ukrainalle maidden välisessä kriisissä. Muita tunnettuja venäläisiä bändejä ovat muun muassa Nautilus Pompilus, Leningrad, Nargiz.

Ehkä Suomessa tunnetumpia ovatkin perinteisemmät venäläiset kansanlaulut tai esimerkiksi Puna-Armeijan kuoro esittämä musiikki. Tästä osoituksena on myös se, että Internetin suomenkielisiltä sivuilta löytyy hyvin vähän tietoa venäläisestä musiikista.

Venäläistä musiikkia löytyy runsaasti youtubesta ja myös spotifysta. Venäläisille artisteille on kuitenkin varsin harvinaista esittää lauluja englanniksi, ja yleensä ne ovatkin englanniksi. Mutta toisaalta musiikki voi myös avata ikkunan kieleen.