Suomalainen liikuntakulttuuri tarvitsee vahvaa muutosta

Suomalaiset ovat aina harrastaneet mielellään kaikenlaista liikuntaa. Arkiliikunta, kuten kävely, juoksu, hiihto ja pyöräily ovat erityisesti suomalaisten mieleen. Suomessa pyöräillään kaikkina vuodenaikoina jopa talvisin sanomalla vain, että pyöräileminen pakkasessa on pukeutumiskysymys.

Koulut ja perinteiset urheiluseurat ovat aina kannustaneet liikkumaan. Erilaisista tiettyä ikäryhmää koskevista liikuntatapahtumista on saatu uutta innostusta liikunnan harrastamiseen. Sitoutumaton, valtakunnallinen liikunta-alan järjestö Nuori Suomi ry on julkisesti todennut, että nuorten ja lasten liikunnan vähyys huolestuttaa päivä päivältä yhä enemmän. Televisio ja internet vetävät muilla virikkeillä lapsia ja nuoria puoleensa.

Kilpa.urheilun merkitys esimerkiksi yleisurheilussa ja hiihdossa on viime vuosina korostunut. Enää ei juuri liikuta vain omaksi ilokseen, vaan tavoitteena ovat esimerkiksi lajin kuin lajin Suomen mestaruus-, Euroopan mestaruus- tai maailmanmestaruuskisat. Kilpailuvietti, pärjääminen keinolla millä tahansa, kuuluisuus ja sen myötä isot rahat ovat astuneet mukaan kuvaan.

Lapsia ja nuoria riittää yhä perinteisiin urheiluseuroihin, mutta sinne mennään usein suuret tavoitteet mielessään miten, minusta tulisi Suomelle kunniaa ja mainetta tuova kilpaurheilija? Jos haluat vain voittaa ja olla aina lajisi paras, niin liikunnasta saatava ilo vähenee. Tilalle tulevat kovat tavoitteet, joihin pääseminen ei ole helppoa. Liikunnasta voi tulla “niin sanottua pakkopullaa”, jolloin aito liikunnanilo kärsii.

Urheilushortsit jalkaan ja liikkumaan!

Mitä siis tilalle? Kunnon arkiliikunta esimerkiksi pihatöiden, kuten lehtien haravoimisen ja kukkien istuttamisen merkeissä antaa pelkästään paljon iloa.

Kuntosalille tai jalkapallotreeneihin voi lähteä vain pelaamaan, ei ajatuksella, että painoja pitää nostaa 50 kg edestä. Jalkapallopeleissä ei tarvitse saada kulmapotkuja tai maaleja, vaan pelkkä osallistuminen riittää.

Tärkeintä on mennä porukkaan mukaan. Jos vanhoissa liikuntavaatteissa ei halua mennä paikalle, netistä voi mukavasti tilata uudet. Tilaa samalla kertaa vaatteet sekä kesä- että talviliikuntaan, niin aina on laittaa sopivaa päälle.

Mitä suomalainen laittaa kesällä päälle? No, t-paidan ja urheilushortsit tietenkin. Miehet saattavat olla ilman paitaa ja naiset pukeutuvat tyylikkääseen toppiin tai t-paitaan. Nykyaikainen suomalainen nainen pukeutuu mielellään pyöräilemään tai juoksemaan näyttäviin urheilushortseihin.

Haluaisitko sinä bikershortsit pyöräilyyn ja juoksushortsit lenkille parhaan ystävän kera? Valitse molemmat.

Urheilushortsit voit tilata mukavasti omalla ajallasi verkosta osoitteesta https://www.aimn.fi/collections/shorts# Mukavan tuntuiset shortsit siirtävät kätevästi iholta kosteutta pois, joten ne sopivat mainiosti sekä ulko- että sisäliikuntaan. Ja väreissä löytyy! Kysymyksessä on naisten naisille suunnittelemat urheilushortsit, joissa muotoilu, tyylikkyys ja värit ovat kohdallaan!

Tulet sitten kotiin kuntosalilta, jalkapallotreeneistä, pyöräily- tai juoksulenkiltä, aimn -urheilushortsit tuntuvat mukavilta. Tiesithän, että laadukkaat ja helppohoitoiset urheilushortsit peseytyvät mukavasti pesukoneen matalissa lämpötiloissa, jonka jälkeen ne kannattaa kuivattaa kesäisin ulkona narulla ja muina vuodenaikoina pesuhuoneen pyykkitelineessä.

Suomalaiseen liikuntakulttuuriin toivotaan uutta kasvua

Suomalaista liikuntakulttuuria on pidetty toisaalta kannustavana ja motivoivana, mutta toisaalta myös liian kilpailuhenkisenä.

Lapsia ja nuoria kannustetaan päiväkerhoissa ja kouluissa liikunnan pariin. Liikunta tekee hyvää ja on lapselle luonnollista. Aikuisiässä mukaan tulee usein kilpailuvietti, joka sekin on toki varsin luonnollinen. Kilpailuvietin ansiosta kuitenkin eri yksilöiden välille tulee kilpailua ja vaikka se motivoi, niin se voi myös olla syrjivää. Vapaaehtoisuuteen perustuvia liikuntatapahtumia ilman kilpailuhenkeä tarvitaan tulevaisuudessa paljon enemmän!