Suomalainen koirakulttuuri tähtää koirien hyvinvointiin nyt ja tulevaisuudessa

Koiran hyvinvoinnin pitäisi olla jokaiselle koiran omistajalle ensiarvoisen tärkeä asia. Kaikkien koirien hyvinvointi rodusta riippumatta muodostuu pienistä yksityiskohdista, kuten oikeasta ravitsemuksesta, sopivasta määrästä liikuntaa ja leikkiä sekä yhdessäolosta lähimpien ihmis- ja eläinystävien kanssa.

Tärkeitä perusasioita koiran kouluttamisessa

Lähdetään liikkeelle aivan perusasioista, joita jokaiselle koiralle pitäisi opettaa jo pienestä pennusta alkaen.

  • Luottamuksen rakentaminen

Ensimmäisiin tärkeisiin asioihin kuuluu aito luottamuksen rakentaminen koiran ja omistajan sekä muiden perheeseen kuuluvien ihmisten välillä. Suomalainen koirakulttuuri on kyseisessä asiassa tehnyt todella loistavaa työtä jo vuosikymmenten ajan perustamalla koirakerhoja lähes jokaiselle paikkakunnalle kaikkien koiranystävien iloksi.

Jokainen koira aloittaa aamunsa samankaltaisilla asioilla kuin ihminenkin; koira juo vettä, käy aamulenkillä, jossa hoituvat myös virtsaamis- ja ulostamistarpeet ja pieni koiran aamupala on monien koirien päivittäisellä listalla. Koiran “aamupalaan” voi kuulua erilaisia koiran herkkuja, kuten koiran nappuloita tai muutama “kiitospala” lenkin aikana tai sen jälkeen. Kaikki koirat eivät syö aamulla, vaan kuluvan päivän tai illan aikana. Koirat ovat tässä yksilöllisiä.

  • Tottelevaisuus

Koira on viisas ja erittäin valpas eläin jokaisessa eteen tulevassa tilanteessa. Koirilla on luontainen kunnioitus ja sitä kautta myös kiintymys omistajaansa kohtaan. Koirilla on taipumus miellyttää omistajiaan, mutta joskus saattaa tulla eteen odottamattomia tilanteita, esimerkiksi yhteisten lenkkien aikana. Tiellä saattaa tulla vastaan koira, josta koirasi ei jostain syystä pidä ja haukunta alkaa. Mikä pahinta, koirallasi saattaa olla mielessä hyökätä esimerkiksi vastaantulevan pienemmän koiran tai esimerkiksi toisen uroskoiran kimppuun. Miten silloin pitäisi reagoida? Koira saattaa vetää hihnassa eikä omistaja yhtäkkiä pystykään hallitsemaan koiraansa kielloilla eikä taluttimesta kiinni pitämällä. Mikä siis avuksi?

Palkitse koiraa säännöllisesti herkuilla

Jokainen koiranomistaja haluaisi välttyä kohtaamasta edellä mainittuja tilanteita. Sellaisia kuitenkin voi joskus sattua, joten paras ennaltaehkäisy on koiran kouluttaminen pienestä pitäen. Onnistuneen koulutuksen lopuksi voi päivittäin tarjota koiran herkkuja, joita on saatavilla esimerkiksi verkossa. Tarjotessasi koiralle maistuvia koiran herkkuja koira tietää, että hän on tehnyt oikein ja hän saa juuri sen mitä on odottanutkin: hyvän ja maistuvan palkinnon. Viljattomat koirankeksit ja muut maistuvat koiran herkut ovat netissä saatavilla pakkauksissa ja irtotavarana, joten ei muuta kuin tutustumaan parhaan ystäväsi herkkuihin kätevästi netissä!

  • Kärsivällisyys

Koiran kouluttamisessa tärkeääkin tärkeämpi asia on omistajan kärsivällisyys. Kukaan ei opi uutta asiaa kerrasta, mutta harjoitus tekee mestarin niin ihmisen kuin koirankin tapauksessa. Koira on rakas ja tärkeä perheenjäsen jokaisessa koirakodissa, joten koiralle ja koiran hyvinvoinnin rakentamiselle pitää löytyä aikaa. Omistajan työelämä tai opiskelu “saattaa syödä” yhteistä aikaa koiran ja omistajan välillä, mutta toisaalta vuorokaudesta löytyy vielä useita tunteja, jolloin omistaja ja koira voivat olla yhdessä.

Älä esiinny laumanjohtajana

Älä milloinkaan esiinny koiralle “pomona”, äläkä alista eläinystävääsi. Kunnioituksella ja tiiviillä harjoittelulla saadaan aikaan se mitä halutaankin, eli tottelevaisuus. Koiran voi viedä myös koirakentälle, jossa koira oppii tutustumaan muihin koiriin ja omistajiin. Koiralenkeillä koiran hihnasta ei saa äkkiä kiskaista tai alkaa huutamaan koiralle. Lenkille on lähdetty yhteistuumin virkistymään, joten eläimen kunnioitus on tärkeää kaikkina vuorokauden tunteina.