Applen historiaa

Apple Inc. on suuri yhdysvaltalainen yritys, joka kehittää, suunnittelee ja myy elektroniikkaa, tietokoneita sekä ohjelmistoja. Applen suosituimpia tuotteita ovat mm. Mac-sarjan tietokoneet, iPhone-puhelimet, iPad-tabletit ja Apple Watch-kellot.

Historiaa Applen perustamisesta

Applen Computerin perustivat Steve Wozniak, Steve Jobs sekä Ronald Wayne huhtikuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1976. Wayne kuitenkin myi osuutensa 12 päivän jälkeen yrityksen perustamisesta. Jobsin suunnittelemalla sekä Wozniakin toteuttamalla tietokoneella oli aluksi haasteita päästä tuotantoon pääoman puutteen takia. Saadakseen pääomaa Jobs jopa myi Volkswagen-merkkisen pikkubussinsa ja Wozniak arvokkaan taskulaskimensa, mutta se riittänyt. Jobs onnistui kuitenkin saamaan Applen tarinaan mukaan enkelisijoittajat Mike Markkulan ja Arthur Rockin, jotka sijoittivat yhdessä 250 000 dollaria Appleen.

Tarinaa nimen taustalla

Steve Jobs keksi Apple Computerin nimen omenafarmilta palatessaan. Hänen mielestään Apple pehmensi Computer-sanaa. Lisäetuna Apple tuli aakkosissa juuri ennen Ataria, joka oli ensimmäisiä kolikkopeli-, pelikonsoli- ja tietokoneyrityksiä.

Applen alkuajoista

Vuonna 1977 julkaistiin suosiota kerännyt tullut Apple II -tietokone. Kysynnän kasvaessa Jobs ja Wozniak palkkasivat lisää henkilökuntaa niin suunnitteluun kuin tuotantoon. 1970-luvun lopussa Apple lähti suureen nousuun, josta kertoo yrityksen myynnin hurja kasvu. Vuoden 1977 syyskuussa Applen myynti oli 775 000 dollaria kun se oli vuoden 1980 syyskuussa jopa 118 miljoonaa dollaria. Vuoden 1980 joulukuussa Apple laski 4,6 miljoonaa osaketta yhden osakehinnan ollessa 22 dollaria. Saman päivän päätettyä Applen osakekohtainen arvo oli jo 29 dollaria.

1980-luvun käännekohdat

1980-luvun alussa Apple jatkoi kasvuaan ja julkaisi uusia innovatiivisia tuotteita, kuten ensimmäisen Macintoshin vuonna 1984. Vuonna 1985 tosin Steve Jobsin sekä Applen sen aikaisen toimitusjohtajan John Sculleyn välille syttyi iso riita. Riidan taustalla oli Jobsin kalliit kokeilut testaamattomien tuotteiden kanssa. Lopputuloksena Jobs irtisanoutui ja perusti samana vuonna NeXT Inc.-yrityksensä. Myös Wozniak lähti Applelta, molemmat kuitenkin pysyivät Applen osakkeenomistajina. Jobsin ja Wozniakin lähdön jälkeen Apple lähti pieneen laskuun, josta kertoo vuoden 1989 joulumyynti, joka oli ensimmäistä kertaa pienempi kuin aikaisemman joulun myynti. Tämä näkyi myös osakkeen arvossa, joka laski 20 %.

Vaiherikas 90-luku

1990-luvulla Apple julkaisi hinnoiltaan edullisempia tuotteita, joka johti kalliimpien laitteiden kysynnän laskuun. Apple koitti myös siipiään kameroiden, kauittimien, videokonsoleiden ja televisioiden kanssa, mutta yritykset eivät olleet kovin menestyksekkäitä. Samaan aikaan Microsoft nosti markkinaosuuttaan Windowsin avulla, jotka olivat köyhempiä niin ominaisuuksilta kuin hinnoiltaan. Vuonna 1994 Apple, IBM sekä Motorola perustivat AIM-liiton, jonka tavoitteena oli luoda uusi PowerPC-verkkoalusta. Monien Mac-tietokoneen kehittämistä epäonnistuneiden yritysten seurauksena Apple oli viikkojen päässä konkurssissa 1990-luvun loppupuolella, mutta sitten Steve Jobs palasi yritykseen.

Kohti uutta liitoa

2000-luvulla Apple lähti uuteen nousuun iTunes-musiikkijärjestelmän, omien jälleenmyyntikauppojen sekä uuden teknologian myötä. Vuoden 2001 lokakuussa Apple julkaisi ensimmäisen iPodinsa. Applen iTunes-musiikkialusta julkaistiin vuonna 2003 ja siitä tuli nopeasti markkinoiden suurin musiikintoistopalvelu, josta kertoo viisi miljoonaa latausta viiden vuoden sisällä palvelun julkaisemisesta. Mac Pro-, MacBook- sekä MacBook Pro-tietokoneet (kuten MacBook Air 13 tietokone sekä muut samankaltaiset tietokoneet) syrjäyttivät edelliset mallit kovalla suosiollaan. Applen suosion noususta kertoo sen osakkeen arvon nouseminen, vuonna 2003 yhden osakkeen arvo oli kuusi dollaria kun vuonna 2006 se taas oli jopa yli 80 dollaria. 2000-luvun lopulla Apple lähti lopulliseen liitoon iPhone-puhelimien sekä myöhemmin julkaistujen iPad-taulutietokoneiden myötä.