Amerikkalaisen Conversen historiaa

Mikä tennareissa viehättää? Keräilykulttuuri on erityisesti viime vuosikymmenten aikana siirtynyt merkkikenkiin, erityisesti urheilumerkkien valmistamiin tennareihin. Sneakerheadiksi kutsuttu alakulttuuri on keräilyhistoriassa vielä erittäin uusi ilmiö, mutta on vahvistunut hiljalleen vuosien aikana ihmisten vaurauden ja vapaa-ajan määrän kasvaessa.

Suosittuja merkkitietoisten sneakerheadien tennarikokoelmia ovat erityisesti urheilujättien Niken ja Adidaksen mallit kuten Air Force One, Dunks, Air Max, Yeezy, Superstar ja Air Jordans. Hipster- ja urban-tyylien suosion kasvaessa erityisesti Vanssin ja Conversen tennareita vilahtelee yhä enemmän katukuvassa. Nämä merkkikengät lupaavat kantajalleen tyyliä ja mukavuutta, mutta myös ennen kaikkea statusta. Converse on yksi näistä maailmanlaajuisesti tunnetuista tennarimerkeistä, jonka avulla erityisesti nuoret muotia seuraavat kuluttajat hakevat paikkaansa yhteiskunnassa ja saavuttavat sillä asemaa ja arvovaltaa kaveripiirin keskuudessa. Kuten monet muutkin menestystarinat, myös Conversen tarina alkaa puhtaasti pohjalta.

Conversen synty ja historia

Conversen tarina alkaa Yhdysvaltain Massachusettsista vuonna 1908, jolloin paikallisen kenkätehtaan johtaja 47-vuotias Marquis Mills Converse perusti Converse Rubber Shoe -nimeä kantavan yrityksen, joka keskittyi tuolloin talvikäyttöön tarkoitettujen kumipohjaisten kenkien valmistamiseen miehille, naisille sekä lapsille. Toiminta kasvoi yllättävän nopeasti, mutta urheiluun tarkoitettujen kenkien valmistamista ei aloitettu vielä ennen vuotta 1915.

Yrityksen markkina-arvo lähti hurjaan nousuun vuonna 1917, kun Conversen kulttimaineeseen nousseet All Star -koripallokengät tuotiin markkinoille. Yhdysvaltalainen koripalloilija Charles H. “Chuck” Taylor palkattiin uusien All Star -kenkien lähettilääksi ja mies alkoikin pian kiertää ympäri maata koripallokenkiä myyden ja mainostaen. Vuonna 1932 jo klassikotuotteeksi muodostuneiden All Star -kenkiin alettiin painaa Taylorin nimikirjoitus. Taylor jatkoi kenkien promotointia lähes kuolemaansa saakka.

Koripallokengät muuttuivat pian Yhdysvaltojen liittyessä toiseen maailmansotaan vuonna 1941, jolloin Converse vaihtoi tuotantonsa sotilaiden suojapukujen ja kumipohjaisten kenkien valmistukseen. Sodan jälkeen tuotanto kuitenkin lopetettiin ja Converse jatkoi jo kulttimaineeseen nousseiden urheilukenkien valmistusta. Converse-tyyli alkoi levitä 1950- ja 1960-luvun vaihteessa myös nuorison lukio- ja yliopistomuotiin. Conversesta oli tullut amerikkalaisen hyvinvoinnin sanansaattaja.

1970-luvulle tultaessa Converse sai Nikesta, Pumasta ja Adidaksesta alan kilpailijoita ja Converse menetti myös Pohjois-Amerikassa arvostetuimman koripalloliigan NBA virallisen sponsorin aseman, jota yhtiö oli pidellyt vuosikausien ajan. Hiljalleen Conversen asema urheilukenkinä alkoi laskea, vaikka All Star -malli jatkoi edelleen suosiotaan urbaanissa katukuvassa.

2000-luvulle tultaessa yhtiö joutui kuitenkin rahaongelmiin, jolloin Conversen muiden mallien myynti alkoi laskea rajusti ja yhtiön menestys alkoi riippua liikaa All Star -mallien myyntituotoista. Tammikuussa 2001 Converse haki konkurssia ja muutamaa kuukautta myöhemmin Yhdysvaltojen viimeinen Converse-tehdas suljettiin. Huhtikuussa 2001 yhdysvaltalaisten Marsden Casonin ja Bill Simonin johtama Footwear Acquisitions pelasti yrityksen konkurssilta ja Conversen koko myynti siirrettiin ulkomaille.

Converse tänä päivänä

Vuonna 2003 kansainvälinen urheilujätti Nike osti Conversen yli 300 miljoonalla dollarilla ja Conversen kulttikenkien suosio sai uuden sysäyksen. Niken avulla Conversen tuotanto laajentui tennareista myös urbaanin nuorison suosimaan vaate- ja asustelinjaan.

Vaikka Conversen logo on hävinnyt koripallopiireistä ja NBA:sta lähes kokonaan, ovat Conversen tennarit ja erityisesti All Stars -malli tänä päivänä urheilijoiden kovassa suosiossa vapaa-ajan kenkinä mukavuutensa ja brändinsä puolesta. Erityisesti katumuodissa suosittu merkki on nähty myös Hollywood-näyttelijöiden ja kansainvälisesti tunnettujen artistien päällä. Tänä päivänä Sneakerhead-alakulttuurin ja nuorison keskuudessa palvottu Converse onkin ennen kaikkea lupaus statuksesta ja pettämättömästä tyylitajusta.