Mitä tehdä, jos kulttuurishokki iskee?

Kulttuurishokki saattaa yllättää kokeneenkin matkailijan. Tällöin ovat hyvät neuvot kalliit, joten jaamme tässä artikkelissa muutaman hyvän vinkin kulttuurishokin ymmärtämiseen ja selättämiseen.

Kulttuurishokin oireet

Tarkkoja kulttuurishokin oireita on vaikea antaa, sillä jokainen vieraan kulttuurin ympäröimänä matkaava tai asuva kokee tilanteen yksilöllisesti. Kulttuurishokki saattaa aiheuttaa epämääräistä väsymystä. Vierailta tuntuvat asiat ja tavat saattavat alkaa ärsyttää ja kulttuurishokin oireita kokeva saattaa kokea tarvetta eristäytyä muista. Tällöin suomalainen matkaaja saattaa alkaa kaivata byggmax-verkkokauppaa, josta voisi ostaa tarvikkeet oman mökin kyhäämistä varten. Mökkiin olisi sen valmistumisen jälkeen helppo vetäytyä ylhäiseen yksinäisyyteen, outojen tapojen ulottumattomiin. Mutta ennen kuin kyhäät itsellesi erakkomökin, kannattaa yrittää hoitaa kulttuurishokin oireita siten, että tilanteesta tulee siedettävä. Matkailija nimittäin menettää kovin paljon, jos hän päättää vetäytyä sosiaalisista kontakteista ylhäiseen yksinäisyyteen!

Kulttuurishokin hoito

Kun kulttuurishokki vyöryy päälle, on tärkeää tiedostaa, että omaan oloon on mahdollista vaikuttaa. Kun huomaat omat vaikutusmahdollisuutesi, voi olosi jo parantua huomattavan paljon. Ainakin olet ottanut ensimmäisen suuren askeleen kohti kulttuurishokin selättämistä!

Tiedostettuasi omat vaikuttamismahdollisuutesi omaan tilanteeseesi, on tärkeää varmistaa, että ennakko-odotuksesi uudesta matkakohteesta tai asuinmaastasi ovat realistiset. Varmista myös, että ennakko-odotuksesi maan ihmisiä kohtaan ovat realistiset. Epärealistiset odotukset aiheuttavat pettymystä.

Tiedosta, että sinulla on oikeus surra mennyttä, kuten taaksejääneitä ystäviä. On kuitenkin tärkeää kääntää katse tulevaisuuteen. Menneisyyttä et voi muuttaa, joten on tärkeää pyrkiä tekemään omasta tulevaisuudesta mahdollisimman miellyttävä riippumatta siitä maasta, jossa aiot tulevaisuutesi viettää. Samalla on tärkeää keskittyä elämään tässä hetkessä. Vaikka suunnittelisitkin palaavasi kotimaahasi, kannattaa siitä huolimatta keskittyä elämään nykyhetkessä.

On tärkeää panostaa sellaisiin asioihin, jotka ovat pysyviä. Et ehkä ole jäämässä pysyvästi siihen maahan, jossa juuri nyt olet, mutta yritä silti luoda itsellesi edes joitakin kiinteitä kiinnekohtia, joihin voit turvautua, kun kulttuurishokki tuntuu liian ylitsevuotavalta.

Uuden kulttuurin oppiminen auttaa sinua sopeutumaan sen keskelle. Mitä enemmän ymmärrät uutta kulttuuria, sitä paremmin selviydyt erilaisissa uusissa ja yllättävissäkin rooleissasi. Pystyt myös entistä paremmin välttämään erilaiset ristiriidat, jos tunnet kulttuuria entistä syvemmin. Hyödynnä vahvuuksiasi ja heittäydy rohkeasti uuden kulttuurin pyörteisiin!