Johdatus ranskalaiseen maalaustaiteeseen

Tässä osiossa käsittelemme ranskalaista maalaustaidetta. Ranskalainen maalaustaide on maailmankuulua. Käsittelemme tässä osiossa viittä ranskalaista taiteilijaa.

Paul Cezanne oli ranskalainen maalari. Hän syntyi Etelä-Ranskassa, Aix-en-Provencessa. Hänen maalaustyylinsä oli erittäin persoonallinen, joten häntä on vaikea luokitella mihinkään suuntaukseen erityisesti. Häntä pidetään modernin taiteen isänä. Cezanne eli varsin eristäytynyttä elämää, ja hän ei ollut erityisen suosittu taiteilija hänen elinaikanaan. Hän ei myöskään viihtynyt Pariisissa. Kuitenkin Pariisissa hän tutustui moniin impressionisteihin, kuten Monet ja Renoir. Erona moniin muihin taiteilijoihin, Cezannella ei ollut jotain tiettyä aihetta, johon hän erikoistui. Hän maalasi niin maisemia kuin asetelmia ja muotokuvia. Hänelle aihetta tärkeämpää olikin kokeilla uusia sommitelmia ja värejä.

Marc Chagall oli venäläis-valkovenäläis-ranskalainen maalari. Usein hänen tyyliään pidetään lähellä Surrealismia. Hänen tunnetuimmat teoksensa olivat Kylä ja minä sekä Viulunsoittaja. Venäläiset taiteilijat olivat suuressa suosiossa Pariisissa 1900-luvun alussa. Hänen maalauksissa oli ainoastaan geometrinen kehikko, joka saa itsessään esityksen aikaan. Myös Chagall kokeili eri tekniikoita ja tyyliä. Hän otti aiheita muun muassa venäläisestä kansantaiteesta ja uskonnollisista aiheista. Chagallin tyylille ovat olleet ominaista voimakkaat värit, jotka usein henkivät positiivisuutta ja iloa. Chagall käytti myös runsaasti symboleita. Esimerkiksi lehmä symboloi elämää, kun taas kukko symboloi hedelmällisyyttä.

Kolmantena esittelyssä Paul Gauguin. Häntä pidetään jälki-impressionismin edustajana. Hän sai vaikutteita sekä nykytaiteesta että kansantaiteesta. Gauguin asui eri paikoissa, Bretagnessa, Pariisissa, Tanskassa ja Tahitilla. Hänen Tahitin maalauksille tyypillistä olivat kirkkaat värit ja yksinkertaiset värit. Polynesialaisten naisten muotokuvat ja henkilöasetelmat olivat hänen kuuluisimpia teoksiaan. Gauguin maalasi naiset yleensä alastomina, sekoittaen menneisyyden ja oman mielikuvituksen. Saari ei vastannut hänen odotuksiaan vaan jo ennen Gaugunia saarella asuneet ranskalaiset olivat muuttaneet tapoja. Gauguin kuoli sydänkohtaukseen.

Eugene Delacroix tuli tunnetuksi Pohjois-Afrikassa maalatuista tauluistaan. Hän matkusti näissä maissa yhdessä Ranskan lähettilään kanssa. Delacroix’n tunnetuin maalaus on kuitenkin 1830-luvun vallankumousta käsittelevä vapaus johtaa kansaa. Se on yksi hänen harvoista töistä, jotka käsittelevät politiikkaa. Yleensä Delacroix’n maalauksen käsittelivät kirjallisuutta tai mytologiaa. Tämän lisäksi hän maalasi runsaasti muotokuvia. Delacroix oli erittäin tuottelias taidemaalari, koska hänen tuotantoonsa kuului lähes 7000 piirrosta, 800 öljymaalausta ja 1500 pastellia.

Viimeisenä käymme läpi Claude Monet’n tuotantoa. Hän on ehkä kuuluisin ranskalaisista impressionisteista. Monet’n maalaus Impressio, auringonnousu olikin tyylisuunnan nimen takana. Hän oli erittäin tuottelias taidemaalari. Monet pysyi koko uransa ajan uskollisena impressionistien ihanteille, hän maalasi aluksi runsaasti henkilöitä, mutta myöhemmin hänen teoksensa keskittyivät luonnon kuvaamiseen. Hänelle tyypillistä oli maalausten sarjojen tuottaminen samasta aiheesta, tunnetuimpana näistä hänen lummemaalauksensa. Nykyään Monet’n maalauksista maksetaan todella suuria summia maailmalla, korkein hinta maksettiin Monet’n taulusta lummelammikko, joka myytiin 80,5 miljoonalla dollarilla.