Ranskalaisen kirjallisuuden klassikot

Seuraavaksi käsitellään ranskalaista kirjallisuutta. Aloitamme ”ranskalaisista klassikoista ” Varhainen ranskankielinen kirjallisuus oli eeppistä runoutta, esimerkkinä Rolandin laulu. Kuuluisia renesanssiajan kirjailijoita olivat muun muassa francois Rabelais ja Michel de Montaigne.

Kuuluisimmat näytelmäkirjailijat Moliere ja Racine elivät 1600-luvulla. 1700-luvulla ranskalaista kirjallisuutta hallitsivat valistusajan kirjailijat. Valitusaika tarkoitti yleiseurooppalaista virtausta, jolloin järjen ja tiedon merkitystä korostettiin. Ranskassa korostui uskonnon kritisoiminen ja järjen korostaminen. Porvaristo oli Ranskassa vallassa valistuksen aikana. Valistusajan kirjailijoita olivat muun muassa Voltaire, Montesquieu ja Denis Diderot. Diderot oli hyvin monipuolinen kirjailija, hän kirrjoitti esimerkiksi kaunokirjallisuudesta, luonnontieteistä ja filosofiasta. Hän arvosteli voimakkaasti lääkäreitä ja vallitsevia taidevirtauksia. Hän myös taisteli sensuuria ja suvaitsemattomuutta vastaan. Hän oli myös poliittisesti hyvin aktiivinen.

Myös 1800-luvun kirjallisuudessa monet ranskalaiset kirjailijat ovat maailmankuuluja. Erittäin kuuluisia ovat runoilijat Baudelaire ja Rimbaud sekä realismin edustajat Stendhal, Flaubert ja Honore de Balzac ja Emile Zola. Rimbaud sai erittäin ankaran uskonnollisen kasvatuksen. Hän kuitenkin karkasi kotoaan ja hänet pidätettiinkin. Sen jälkeen hän kierteli ympäri Eurooppaa, kunnes hänet palautettiin. Rimbaud lähetti töitään runoilija Paul Verlainelle, ja Rimbaud tuli hänen kutsumana Pariisiin. Ranskaa kohahdutti näiden kahden välinen suhde, joka kuitenkin sai surullisen lopun kun Verlaine ampui Rimbaudia. Tämän jälkeen he kuitenkin tapasivat vielä Saksassa. Rimbaud muutti Afrikkaan, jossa hänen polvensa kipeytyi ja siihen kehittyi syöpä. Myös baudelaire oli kuuluisa boheemista elämäntyylistä ja skandaaleista.

Emile Zolan kuuluisin romaani on nimeltään Nana. Se kertoo prostituoidusta, joka nautti suurta suosiota. Hänellä oli myös uskomaton tuhovoima. Zolan toinen romaani Ansa sijoittuu Pariisiin työläiskortteleihin. Myös romaani Germinal käsittelee työläisiä, tässä tapauksessa kaivostyöläisiä. Zolan romaani raha käsittelee rahamaailmaa ja sen pahuutta.

Stendahl tuli tunnetuksi hänen tarkoista henkilökuvauksistaan. Häntä pidetään ensimmäisistä realismin edustajista ranskalaisessa kirjallisuudessa. Hänen kuuluisimmat kirjansa ovat Parman kartusiaaniluostari, Rakkaudesta ja Punaista ja Mustaa.