Ranskalainen 1900-luvun kirjallisuus

 Käsittelemme tässä osiossa ranskalaista nykykirjallisuutta. Jean-Marie Gustave Le Clezio on Suomessa tullut tunnetuksi erityisesti hänen voitettuaan Nobelin palkinnon vuonna 2008. Hänen esikoisteoksensa nimi on Raportti aatamista. Hänen teemojaan ovat olleet muun muassa lapsuus, nuoruus, matkustaminen, kirjoittaminen ja mielenterveyden ongelmia. Le Clezio on innokas matkailija, niinpä monet hänen kirjoistaan sijoittuvat eri puolille maailmaa – Meksikoon, Saharaan, Pariisiin tai Lontooseen. Hänen romaani ritournelle de la faim kertoo Ranskan sotamenneisyydestä. Ehkä hänen tunnetuin teoksensa on autiomaa.Se sijoittuu Afrikkaan.

Amin Maalouf on libanonilais-ranskalainen kirjalija. Hänen esikoisromaaninsa Leo afrikkalainen ilmestyi vuonna 1986. Hänen romaaneille tyypillistä on se, että niissä esiintyy todellisia henkilöhahmoja. Hän on kirjoittanut teoksensa ranskaksi ja niitä on käännetty yli 20 kielelle.

Muriel Barberyn Siilin eleganssi kertoo Pariisin 7. kaupunginosan eliitin elämästä. Kirjan päähenkilöt ovat itsemurhaa suunnitteleva tyttö sekä kerrostalon ovenvartija.

Andrei Makinen kirjat sijoittuvat usein Venäjälle, johtuen hänen omasta emigranttitaustastaan. Hän myös kirjoittaa nimellä Gabriel Osmonde. Osmonde oli pitkään mysteeri ranskalaisessa kirjallisuudessa kunnes 2011 eräs kirjallisuudentuntija huomasi samankaltaisuuden Makinen tyylin kanssa.

Tässä tietoa Ranskasta ja sen kirjallisuudesta ja kulttuurista. Seuraavaksi hieman muiden Etelä-Euroopan maiden kirjallisuudesta. Italia, Espanja ja Portugali lyhyesti. Ranskankielistä kirjallisuutta on käännetty varsin paljon myös suomen kielelle, joten sitä vain etsimään kirjastoista.