Ranskalainen ruokakulttuuri

Ranskalaista keittiötä ei suotta pidetä yhtenä maailman parhaista, sillä siinä yhdistyvät kaikkien ruokakulttuurien parhaat puolet. Ensinnäkin, ranskalaiset käyttävät korkeimman laatuisia raaka-aineita jotka vaihtelevat alueen ja vuodenajan mukaan. Ruokaa ja juomaa pidetään äärettömän suuressa arvossa, joten syöminen ja ruoanlaitto ovat oleellinen osa Ranskan kulttuuria. Itse keittotaito on kehitetty huippuunsa Ranskassa koska kuninkaallisten hovien aatelisilla oli varaa palkata kokkeja joiden tehtävä oli luoda uusia reseptejä ja ruoanlaittotapoja. Ranskalaisten ravintoloiden keittiöt ovat edelleen ensisijainen kohde ulkomaalaisille kokeille jotka haluavat oppia täydellisen tekniikan, ja suurin osa maailman tunnetuimmista kokeista onkin työskennellyt jossain vaiheessa Ranskassa. Ranska on myös ilmastollisesti ja alueellisesti hyvin monimuotoinen ja sopeutuu erinomaisesti viljelyyn ja eri raaka-aineiden tuottamiseen.

Ranskan tunnetuimmat tuotteet lienevät viinit ja juustot. Tunnetuimpia ranskalaisia juustoja ovat sinihomejuustot Roquefort ja Bleu d’Auvergne, valkohomejuustot Brie ja Camembert, sekä kiinteät juustot kuten Emmental, Cantal, ja Comté. Eri alueet tuottavat huomattavia määriä eri tyylisiä juustoja, ja Ranska onkin yksi maailman suurimmista juuston tuottajamaista. Viinejä tuotetaan lähes joka puolella Ranskaa, mutta tunnetuimmat alueet ovat Burgundi (Bourgougne), Médoc, Bordeaux, Champagne, Cotes du Rhone, ja Alsace. Eri alueet kasvattavat yleensä eri rypälelajeja, ja laadukkaimmilla AOP (Appellation d’origine protégée) -viineillä nimikkeen edellytys on alueen “virallisen” rypäleen käyttö.

Ranska on yksi maailman suurimmista viinin tuottajamaista. Suomalaiselle viinin juonti saattaa vaikuttaa kalliilta huvilta, mutta Ranskassa hyvästä viinipullosta ei tarvitse maksaa montaa euroa ja viiniä nautitaankin monissa kodeissa joka aterialla. Koska viiniä tuotetaan melkein kaikkialla, paikalliset usein ajavat seudun omiin chateau’ihin ja ostavat viiniä laatikoittain. Viinien juontiin kuuluu olennaisena osana ruoka, ja yksi osa ranskalaisen ruoka- ja viinikulttuurin ymmärtämistä onkin oppia millaiset viinit sopivat minkälaisten ruokien kanssa. Viiniä toki juodaan aterioiden ulkopuolellakin, mutta sen kanssa tarjotaan aina pientä purtavaa kuten oliiveja, pähkinöitä tai sipsejä.

Ranskalaiset keittiön muita tunnettuja tuotoksia ovat ensinnäkin leipomotuotteet ja leivonnaiset kuten suolaiset ja makeat piirakat (quiche, tarte), voisarvet, briossit, pain au chocolat, petits fours (makeat ja värikkäät pikkuleivonnaiset), tuulihatut, macarons (pastellinväriset marenkikeksit) ja tietysti erinomaiset leivät joista tunnetuin on patonki. Ranskalaistyylistä patonkia ei Suomesta saa, ja pelkästään aidon patongin maistamiseksi kannattaa matkustaa Ranskaan.

Ruoka-aineksia mitä voi olla hankala löytää Ranskan ulkopuolella (tai ainakaan Suomesta) ovat osterit, fois gras (hanhenmaksa), confit de canard eli säilöttyä ankkaa, sammakot ja etanat. Vaikka niitä voi saada ravintoloista muissakin maissa, kannattaa mielummin odottaa että on Ranskassa ja pääsee maistamaan alkuperäisiä versioita. Ranskalaista ruokaa voi tietysti tehdä kotonakin, ja reseptejä löytyy netistä myös suomeksi.

Jos haluat järjestää ranskalaiset juhlat tai illallisen, tai vaan nauttia elämästä syömällä kotona ranskalaisittain, tärkeintä on ostaa laadukkaita raaka-aineita joiden löytämiseksi kannattaa nähdä hieman vaivaa ja maksaa enemmän. Suuremmissa kaupungeissa hyvistä ruokakaupoista löytyy yleensä ranskalaisia juustoja, ja kannattaa etsiä leipomo joka tekee rapeakuorisia maalaisleipiä (aidonlaista patonkia ei kannata edes yrittää etsiä). Alkossa on erinomaisen hyvät valikoimat ranskalaisia viinejä, ja Partyking -kaupasta löytyy millä koristella juhlatila. Pöydässä istutaan tuntikausia ja ruokalajeja on paljon, joten vyötä löysemmälle ja bon appetit!