Ahvenanmaalainen kulttuuri

Tutustuminen Ahvenanmaahan

Suomalaiset voivat tutustua Ahvenanmaahan matkustamalla sinne lautalla tai lentäen joko Turusta tai Helsingistä käsin. Muillakin kulkuneuvoilla pääsee, jos omistaa oman veneen tai helikopterin. Maarianhaminassa sijaitsee Ahvenanmaan ainoa lentokenttä. Mukavinta kenties on matkustaa lautalla Ahvenanmaalle, jolloin laivalla voi huvitella, shoppailla tai syödä hyvin. Perillä on tarjolla monipuolista saaristoidylliä ja nähtävyyksiä riittää, kuten Lars Sonckin (1870-1956) suunnittelemat monumentaalirakennukset, museolaiva Pommer ja merenkulkumuseo. Ahvenanmaalle voi tehdä omatoimisia tai järjestettyjä matkoja. Myös Ruotsista voi tulla Ahvenanmaalle veneellä, lautalla tai lentäen.

Ahvenanmaa kuuluu Suomen valtioon, vaikka suurimmalla osalla asukkaista on äidinkielenään ruotsi. Ahvenanmaa on kappale Suomen kauneinta merisaaristoa. Sen kasvisto, linnusto ja eläimistö ovat ainutlaatuisia. Ahvenanmaan rannikoita valvovat majakat ja merivartiosto, etteivät alukset ajaisi karille ohittaessaan sen lukuisia saaria ja luotoja. Ahvenanmaan sijainti on Itämeren, Suomenlahden ja Pohjanlahden risteyksessä.

Omatoimimatka Ahvenanmaalle

Nuoret harrastavat mielellään omatoimimatkailua, koska silloin kustannukset jäävät pienemmiksi kuin valmismatkoilla. Näin matkakohteessa voi viipyä pidempään.

Ahvenanmaalaisten äidinkieli on ruotsi, joten matkailijan on hyvä osata jonkin verran ruotsin kieltä. Matkalle tarvitaan henkilöllisyystodistus. Passi ei ole välttämätön, koska Ahvenanmaa sijaitsee Euroopan Unionin alueella, vaikka se onkin demilitarisoitu alue.

Reppureissaaja tarvitsee mukaansa rinkan, vaihtovaatteita, hygieniatuotteita, teltan, matkapuhelimen ja hyvät kengät sekä joustavaa mieltä. Leirintäalueilta voi löytää edullisimman majoitusvaihtoehdon.

Ahvenanmaahan voi tutustua vuokraamalla kulkuneuvon, kuten polkupyörän. Mikäpä olisi antoisampaa kuin ajaa saari läpi polkupyörällä ja käydä eri kohteissa omalla

ajallaan! Nuori matkailija tarvitsee mukaansa matkavakuutuksen, joka kannattaa ottaa etukäteen omasta vakuutusyhtiöstä.

Valmismatka Ahvenanmaalle

Yleensä valmismatkalle kauempaa Suomesta lähdetään matkatoimiston järjestämällä linja-autolla. Mukaan lähtevät myös linja-autokuski sekä matkaopas, joka tuntee Ahvenanmaan historian ja kulttuurin erinomaisesti http://www.trendly.fi/. Jo linja-autossa hyvä matkanjärjestäjä varaa esitteitä matkakohteesta ja pysähtyy välillä sopivissa kohdin, jotta matkailijat voivat jaloitella hetken, syödä tai käydä vessassa.

Linja-auto ajetaan lautalle joko Helsingin tai Turun satamassa. Linja-autossa matkanjohtaja on voinut näyttää videoita matkakohteesta tai laulattaa ahvenanmaalaisia kansanlauluja tai kertoa paikallisesta ruokakulttuurista ja tavoista. Muun muassa eläkeläisille, opastettu matka on helppo ja elämyksellinen tapa matkustaa, varsinkin, jos he eivät osaa ruotsin kieltä. Matkanjohtajan apu tulkkaamisessa voi olla ensisijaisen tärkeää vaikkapa hotellin vastaanottotiskillä kun asiakkaan toiveita tulkataan suomesta ruotsiksi.

Ahvenanmaalla on eri tasoisia hotelleja sekä runsaasti lomamökkejä, joten valinnan varaa on. Matkaan voidaan liittää käyntejä eri historiallisissa kohteissa ja kirkoissa. Ahvenanmaalle voi matkustaa myös ensin tulemalla omatoimisesti Helsinkiin tai Turkuun ja sitten osallistumalla valmismatkalle, mikäli matkatoimistot sijaitsevat siellä. Matkan varaaminen kohteeseen onnistuu helposti myös Internetin kautta.

Palvelut Ahvenanmaalla

Ahvenanmaalta saa kaikki tarvitsemansa palvelut, tosin osa myyjistä osaa huonosti suomea. Siksi mukana olisi hyvä olla sanakirja. Vaihtoehtoisesti voi myös käyttää kääntäjää matkapuhelimen kautta.

Mikäli sattuu sairastumaan, paikallinen terveysasema hoitaa yhtä hyvin kuin Manner-Suomessa, kun on oma sairausvakuutuskortti mukana. Kauppojen lisäksi on lukuisia putiikkeja ja ruokailupaikkoja. Ahvenanmaalla on myös mahdollista vierailla museoissa sekä sataman museoveneissä ja ostaa matkamuistoja.

Ahvenanmaalla voi matkustaa pyöräillen, paikallisilla linja-autoilla, vuokra-autolla, omalla autolla tai taksilla. Ahvenanmaan saarilla voi myös patikoida, jos ei ole kiire minnekään. Siellä palvelevat myös poliisi ja sosiaalitoimisto, jos matkatavarat syystä tai toisesta ovat kadonneet.

Monet nuoret tulevat Ahvenanmaalle kesätöihin. Työpaikkoja voi katsella työvoimatoimiston verkkosivuilta. Monet maatilat tarvitsevat reippaita ja kielitaitoisia nuoria poimimaan marjoja sekä asiakaspalveluun. Kesäaikana kuulee monia kieliä, kuten suomea, ruotsia, saksaa, venäjää, englantia ja muita kieliä. Siksi Ahvenanmaa on kulttuurien risteyspaikka.