Tässä osiossa käymme läpi Ranskaa ennen kuin siirrymme käsittelemään ranskalaista kulttuuria. Ranska on yksi Euroopan suurimmista valtioista, ja tärkeä poliittinen ja taloudellinen mahti. Ranska on NATO:n jäsenvaltio ja yksi tärkeimmistä YK:n jäsenvaltioista ollen myös YK:n turvallisuusneuvoston jäsen. Ranskan pääkaupunki on Pariisi, muita suuria kaupunkeja ovat Marseille, Lyon, Grenoble, Bordeaux, Lille ja Montpellier.
Ranska on presidenttijohtoinen valtio, presidentti vuonna 2018 on Emanuel Macron. Ranska on sekä tärkeä teollisuusmaa että Euroopan tärkein maatalousmaa. Ranska on erityisen tunnettu viineistä, Ranska on hyvän ilmastonsa puolesta erinomainen maa maanviljelykseen.
Ranska on myös maailman suosituin matkailukohde. Maan kulttuuritarjonta on yksi syy, miksi Ranska on niin suosittu matkailumaa. Lähes kaikki tuntevat sellaiset Pariisin nähtävyydet kuin Notre Dame-kirkko, Louvren taidemuseo tai Eiffel-torni.
Muutama sana Ranskan historiasta. Julius Caesarin valloittama Gallia kattaa suuren osan nykyisen Ranskan alueesta. Kun Rooman valtakunta hajosi, niin Ranskan alue kuului frankkien valtakuntaan. jota hallitsivat karolingit ja merovingit. Kuuluisin hallitsija oli Kaarle Suuri, joka vuonna 800 kruunattiin Rooman keisariksi.
Nykyisen Ranskan valtion katsotaan perustetut vuonna 843, jolloin Kaarle Suuren kolme pojanpoikaa onnistuivat jakamaan valtakunnan keskenään Verdunin sopimuksella. Myöhemmin Ranska hajoksi pieniksi ruhtinaskunniksi.
Ludwig XIV:n hallinnon aikaan Ranskaa pidettiin eurooppalaisena suurvaltana. Ranskan vallankumous on yksi Euroopan historian tärkeimmistä tapahtumista. Vuonna 1792 Ranskasta tuli tasavalta. Ranska pysyi tasavaltana kunnes Napoleon Bonaparte julistautui keisariksi. Napoleonin jälkeen Ranska oli kuningaskunta vuoteen 1848 saakka.
Napoleon hallitsi suurta osaa Länsi- ja Keski-Europasta. Hän onnistui valtaamaan suuria alueita sotien seurauksena. Napoleonin tavoitteena oli valloittaa Britannia ja Venäjän. Venäjän sotaretkestä muodostui vaikea, venäläisset perääntyivät alussa ja Napoleon pääsikin lähelle Moskovaa. Suuri tasitelu käytiin Borodinossa lähellä Moskovaa ja hän ei saanut ratkaisevaa voittoa. Napoleon kuitenkin toivoi Moskovan antautuvan, mutta näin ei käynyt.
Napoleon joutui perääntymään ja hänen epäonnistunut Venäjän-valloitus innoitti myös muita maita hyökkäämään Napoleonin kuihtunutta armeijaa vastaan. Napoleonin kuuluisa viimeinen taistelu käytiin Belgian Waterloossa vuonna 1815. Hän joutui maanpakoon Saint Helenan saarelle, jossa hän myös kuoli.
Ranskan 1800-1900 luvun historialliseen tulkintaan vaikuttaa maan siirtomaavalta. Sen perusta luotiin kuitenkin jo 1600-luvulla, jolloin Ranska valtasi merentakaisia alueita. Siirtomaavalta alkoi murentua 1900-luvun puolivälissä ja 1960-luvullaa monet Afrikan maat tulivat itsenäisiksi.
Ranskalle eurooppalainen yhteistyö on ollut erityisen tärkeää. Yhteistyötä Saksan kanssa on korostettu toisen maailmansodan päättymisen jälkeen.
Seuraavaksi enemmän ranskalaisesta kulttuurista, käymme läpi esimerkiksi ranskalaista kirjallisuutta ja ranskalaista kuvataidetta. Ranskalainen kulttuuri on erityisen laajaa, esimerkiksi ranskalainen elokuva on maailmankuulu. Itseasiassa elokuvan historian katsotaan alkaneen Ranskasta, jossa Lumieren veljekset esittivät ensimmäisen julkisen elokuvaesityksen vuonna 1895.
Ranskalainen kulttuuri on jollekin ranskalaista ruokakulttuuri. Ranska on erityisen tunnettu juustoista ja viinistä, mutta monet ranskalaiset liharuoat ovat maailmankuuluja.