Hiustenhoidon merkitys eri kulttuureissa

Lyhyt tukka, pitkä tukka, kihara tukka, suora tukka, tumma tukka, vaalea tukka; hiuksia on aivan yhtä monta kuin ihmisiä maailmassa ja mikä mielenkiintoisinta, hiuksilla on ollut suuri merkitys erilaisissa kulttuureissa ja uskonnoissa jo useiden vuosituhansien ajan. Tietyllä tapaa hiukset ovat tänä päivänä heijastus siitä ajatusmaailmasta, joka on määritellyt aikaisemmin maailmaa ja kertonut meille, keitä olemme.

Hiustenhoidolla on kulttuurillinen merkitys

Harva on miettinyt sitä, miten se tapa, jolla käsittelemme hiuksiamme, kertoo meistä suuresti – ei pelkästään yksilönä vaan myös kulttuurillisen tai uskonnollisen yhteisön jäsenenä. Mistä tämä johtuu? No, osittain siitä, että hiuksilla on tärkeä rooli monen ihmisen elämässä ja se on ottanut erilaisia vivahteita ja muotisuuntauksia eri kulttuureissa. Tämä trendi näkyy myös hiustenhoitotuotteissa, sillä moni meistä on varmasti voinut huomata, miten eri yritykset mainostavat tuotteissaan ylpeinä eri maista ja kulttuureista hyödynnettyjä raaka-aineita, oli se sitten kreikkalaista oliiviöljyä, australialaista teepuuta, meksikolaista kookosta tai vaikkapa ghanalaista karite-voita.

Samalla tapaa monet suositut hiustenhoitotuotteet kiinnittävät tuotekehityksessä ja markkinoinnissa huomiota juuri niihin kulttuurillisiin ominaispiirteisiin, joita kyseisessä maassa vallitsee. Esimerkiksi vaihtelevista sääolosuhteista johtuen suomalainen hius on ohut ja hauras, minkä vuoksi se vaatii kosteutta ja tuuheutta edistäviä hiustenhoitotuotteita.

Tästä syystä Nioxin on kehittänyt erikoistuneen hiustenhoitosarjan juuri suomalaiselle hiukselle. Pitkät ja kuivat talvet, auringonvalon puute ja tulospainotteisen arjen tuottama stressi näkyy myös hiuksissa. Nioxinin tuotteet keskittyvät hoitamaan hiuksen lisäksi myös hiuspohjaa, jonka ansiosta hius kasvaa terveempänä ja vahvempana, jolloin se ei katkea eikä haurastu yhtä helposti. Monipuoliset tuotteet sopivat kaikille eri hiustyypeille ja huolellisesti valittujen raaka-aineiden ansiosta tukevat erityisesti suomalaisen hiuksen yksilöllisiä tarpeita.

Kulttuurilliset erot hiustenhoidossa

Esimerkiksi Ahvenanmaalla asuvat naiset hoitavat hiuksiin täysin erillä tavalla kuin vaikkapa senegalilaiset naiset. Jopa samojen maanosien sisällä on suuria eroja, eikä ole sama, mitä tuotteita kuubalainen nainen käyttää hiuksissaan verrattuna kanadalaiseen naiseen. Hiustenhoito riippuu pitkälti myös hiusten laadusta; espanjalaisen naisen paksu ja tumma tukka vaatii täysin erilaisia tuotteita kuin tanskalaisen naisen hennot ja vaaleat hiukset.

Myös säällä on suuri merkitys hiuksen laatuun ja hiustenhoitorutiiniin. Kuumissa ja kosteissa olosuhteissa asuvien naisten hiukset tarvitsevat yleensä vähemmän kosteutusta, mutta vaativat enemmän huoltoa, sillä kostea ilma saa hiuksen avautumaan ja pöyhentymään. Merenrannalla asuvan naisen hiukset vaativat todennäköisesti enemmän kosteutusta ilmassa olevan suolan takia. Samalla tapaa kulttuureissa, joissa luonnonkiharat vallitsevat, suora tukka on kysytty trendi, kun taas maissa, joissa valtaosalla naisista on piikkisuora tukka, kauniit afrokiharat vetävät puoleensa.

Hiustenhoito on osa kulttuuriperintöä

Lapset oppivat vanhempiensa tavoille. Se, miksi hiustenhoito eri kulttuureissa eroaa niin paljon, johtuu pitkälti siitä, että tietyt perinteet ja tavat kulkeutuvat helposti sukupolvelta toiselle. Se, miten suomalainen lapsi seuraa äitinsä hiustenhoitoa poikkeaa varmasti suuresti siitä, millä tavalla japanilainen lapsi seuraa äitinsä kauneusrutiineja.

Samalla on hyvä pitää mielessä, että monikulttuurillissa maissa, joissa useat eri kulttuurit elävät rinta rinnan, voidaan huomata, että katukuvassa esiintyy paljon erilaisia hiuksia ja hiustyylejä. Esimerkiksi Afrikan maissa saman maan rajojen sisällä voi asua kymmeniä eri heimoja ja huolimatta siitä, että nämä heimot ovat eläneet rinta rinnan satojen vuosien ajan, heimojen naisten hiustenhoitorutiinit poikkeavat toisistaan merkittävällä tavalla.