Katsaus Espanjan kulttuuriin

Tämä osio käsittelee espanjalaista kulttuuria. Espanja on yksi Euroopan maista, joka tarjoaa valtavasti nähtävää kulttuurista kiinnostuneelle matkailijaille, esimerkiksi suuret kaupungit kuten Madrid, Barcelona ja etelän kaupungit kuten Sevilla ja Granada. Espanjassa on todella paljon kulttuurihistoriallisesti arvokkaita muistomerkkejä Alhambra, Burgosin katedraali,Gaudin työt Barcelonassa, Toledon, Caceresin ja Salamancan vanhat kaupungit ja Santiago de Compostelan maailmankuulu pyhiinvaellusreitti Espanjassa näkyy myös monien kulttuurien vaikutukset, etelässä myös arabivaikutteet ovat erityisen voimakkaat.

Jalkapallo on tärkeä osa espanjalaista yhteiskuntaa. Maahan on kehittynyt omanlaisensa jalkapallokulttuuri ja maan pääsarja on yksi maailman kovatasoisimmista. Myös espanjalinen ruokakulttuuri on maailmankuulua. Kirjallisuudesta melkein kaikille on tuttu Miquel Cervantesin Don Quijote. Tunnettu espnajalainen runoilija on Federico Garcia Lorca.

Espanjalaiset taidemaalarit ovat myös maailmakuuluja. 1600-luvun taiteesta mainittakoon Diego Velazques, 1700-luvun taiteesta Franciscode Goya, 1900-luvun taiteesta Joan Miro ja Salvador Dali. Myös Pablo Picasso ja etenkin hänen teoksensa Guernica ovat maailmankuuluja. Kuuluisia museoita ovat muun muassa Pradon taidemuseo Madridissa. Salvador Dalin ystäville hänen synnyinkaupunki Gironan lähellä on mielenkiintoinen vierailukohde.

Musiikin saralla flamenco on andalusialaista perinnettä. Espanjalainen oopperalaulaja Placido Domingo on yksi 1900-luvun lopun suurimmista oopperatähdistä.

Espanjalainen elokuvakin on maailmalla tunnettua. Luis Bunuel ja Salvador Dali tekivät Andalusialaisen koiran. Francon kuoleman jälkeen espanjalainen elokuva nousi uuteen kukoistukseensa. Tunnetuin ohjaaja on Pedro Almodovar, joka on tehnyt viime vuosina espanjalaista elokuvaa tunnetuksi maailmalla.