Katsaus venäläiseen maalaustaiteeseen

Realismi on tärkeä myös venäläisessä maalaustaiteessa. Käymme tässä osiossa läpi viisi tunnettua venäläistä taiteilijaa Ilja Repin, Arhip Kuindzi, Isaak Levitan, Ivan Aivazovski j aIvan Siskin. He ovat kaikki tunnettuja realistisesta otteesta ja maisemamaalauksista. Kohteena on usein venäläinen luonto. Heidän maalauksiaan on esillä pääasiassa Moskovan Tretjakovin galleriassa tai Pietarin venäläisessä museossa.

Repinin tunnetuin taulu on Volgan lautturit. Repin näki lautturit kävellessään Neva-joella 1868. Taiteilijaan teki suuren vaikutuksen miehet, jotka vetivät raskasta venettä. Hän päätti välittömästi, että hänen tulisi maalata taulu aiheesta. Kuitenkin esikuvat tauluunsa Repin löysi Volgalta. Joukon edessä ovat kaikkein vanhimmat ja vahvimmat miehet. Vaikka miehet olivat erilaisia, eri-ikäisiä ja eri voimissaan, joukko vaikutti yhtenäiseltä. Repin maalasi runsaasti myös satuaiheita, esimerkiksi Sadko.

Kuindzhi on tullut tunnetuksi maisemistaan. Kuindzhin taiteelle ominaista ovat tunnelmat, joissa käytetään kontrasteja ka kirkkaita värisävyjä. Usein teokset muistuttavat valokuvaa. Kuindzhin teokset olivat erittäin realistisia, jopa niin pitkälle, että yleisö luuli hänen taulunsa Kuutamoyö Dnjeprillä olevan huijaus. Hänen taulunsa ovatkin hienoimpien venäläisten maalausten joukossa.

Myös Ivan Aivazovski on tullut tunnetuksi maisemistaan. Hän maalasi pääasiassa meriaiheisia teoksia. Hän maalasi yli 600 teosta, joista tunnetuimmat olivat Myrsky Mustalla Merellä, Yhdeksäs Aalto ja Priki Merkurius. Hän maalasi myös runsaasti merenrantakaupunkeja, esimerkiksi Konstantinopoli. Aivazovskin teoksia on esillä muun muassa Pietarin venäläisessä museossa.

Isaak Levitan oli myös maisemamaalari. Hän maalasi muun muassa maaseutua. Hän maalasi pääasiassa syksyisiä teoksia. Levitan pyrkii maalauksillaan tuomaan esiin ihmisen roolista luonnossa. Tunnettuja Leviatanin maalauksia olivat muun muassa Hiljaisuus, Ruska ja Kuutamoinen iltahämärä.

Maisemamaalareista viimeisenä nostettakoon esiin Ivan Siskin. Hän tutki runsaasti luontoa, esimerkiksi puita ja vietti paljon aikaa luonnossa. Hän piirsi runsaasti luonnoksia niin oksista, puista, ruohoista ja lehdistä. Siskinin tunnettuja teoksia ovat muun muassa Synkkä korpi, Tammet ja Talvi.